Blog

Czy w kartonowych opakowaniach można przechowywać żywność?



Karton to rodzaj opakowań, który jest spotykany w wielu branżach. Produkcja opakowań z kartonu może odbywać się zarówno na potrzeby przemysłu elektrotechnicznego, mechanicznego, jak i branży gastronomiczno-spożywczej. Ten ostatni rodzaj opakowań budzi sporo kontrowersji i wątpliwości, czy na pewno opakowania tekturowe są odpowiednie do przechowywania produktów żywnościowych, a nawet bezpośredniego kontaktu z kartonem?

Czym są opakowania kartonowe?

Opakowania kartonowe mogą być produkowane z różnego rodzaju kartonu. Obecna technologia pozwala na produkcję kartonów wysokiej jakości i wytrzymałości także z recyklingu, czyli w zgodzie z przyjętym nurtem proekologicznym. Ich rola często łączy w sobie funkcje logistyczne, mające na celu przeniesienie w bezpieczny sposób danego produktu z marketingowymi, czyli zaprezentowaniem firmy, najczęściej producenta, który wytworzył zapakowany towar. W zależności od gabarytów, ciężaru pakowanych produktów stosuje się różne rodzaje kartonu.

Nie każdy karton nadaje się do gastronomii

Spotykamy zatem tekturę falistą i specjalną. Tektura falista może być trzy- bądź pięciowarstwowa i podlega dalszym podziałom na typy B, C E czy też EB, BC, FE, EE. Żaden z tych materiałów, mimo że jest wysokiej jakości i świetnie chroni zarówno drobny, delikatny sprzęt elektroniczny, jak i ciężki wielkogabarytowy sprzęt AGD/RTV nie nadaje się do zastosowania w gastronomi, przemyśle spożywczym, gdzie mamy do czynienia z bezpośrednim kontaktem kartonu z żywnością. Nie rzadko zdarza się, że są to potrawy gorące i tłuste, jak w przypadku pizzy, co potęguje wchodzenie w reakcję związków chemicznych zawartych w kartonie z pożywieniem.

Potrawy, produkty spożywcze, wymagają specjalnego rodzaju opakowań

Aby uniemożliwić przedostawanie się szkodliwych substancji do spożywanego przez nas jedzenia, kartony zabezpiecza się poprzez nakładanie dodatkowej warstwy ochronnej od wewnątrz opakowania. Może to być warstwa pergaminu, ale często producenci opakowań kartonowych do gastronomii używają specjalnego lakieru ochronnego. Naniesiona powłoka lakierowa jest jednocześnie bezpieczna dla pożywienia oraz chroni je przed wniknięciem w jej głąb takich szkodliwych, niebezpiecznych substancji chemicznych jak benzen, naftalen i szczególnie niebezpieczny DIPB.

Aby kartony używane do przechowywania żywności można było bezpiecznie stosować, nie ryzykując utraty zdrowia, muszą być wyprodukowane z zastosowaniem najnowszych osiągnięć techniki produkcji. Dobrze, jeśli firma, w której zaopatrujemy się w kartony do przechowywania (przewożenia) żywności, może poświadczyć jakość oferowanych opakowań, stosownymi certyfikatami jakości.

Kartony, które są używane do przechowywania bądź przewożenia żywności, powinny być wyprodukowane zgodnie z obowiązującymi standardami higieny żywności. Dzięki temu mamy gwarancję zachowania świeżości i pełnych walorów smakowych przechowywanych w kartonach produktów żywnościowych.


Wróć do bloga

PPHU Bielpak Maciej Nowak
Zakład produkcyjny:
Bielice 80 C
13-340 Biskupiec Pomorski

Potrzebujesz pomocy? Wyceny?

+48 514 526 768 - +48 691 852 871 biuro@bielpak.pl

Copyright 2019 by Bielpak.pl
Projekt i realizacja:
redicon.pl